Gynækolog Flemming Sørensen

Celleforandringer i livmoderhalsen

En celleprøve har vist at du har tegn på celleforandringer i livmoderhalsen. Dette vil i de fleste tilfælde være forbigående, hvilket betyder at forandringerne forsvinder af sig selv uden yderligere behandling.

Man er dog nødt til at foretage en grundig undersøgelse af slimhinden for at sikre sig at der ikke er forandringer der kræver kegleoperation. Kegleoperation foretages, hvis forandringerne er af en grad der ligger tæt på udvikling af kræft.

DET ER VIGTIGT AT POINTERE AT CELLEFORANDRINGER IKKE ER TEGN PÅ KRÆFT!

Fremgangsmåde

Livmoderhalsens overflade ses efter med et forstørrelsesapparat. Det man ser efter er ændringer i blodkarrenes udseende. Dette kan være tegn på begyndende celleforandringer, der skal behandles (Kegleoperation).

Der anlægges lokalbedøvelse i livmoderhalsen, hvorefter der skrabes vævsmateriale ud fra kanalen i livmoderhalsen. Herefter tages vævsprøver fra ydersiden af livmoderhalsen. Man tager især prøver fra det/de område(r), hvor der er set forandringer i blodkarrenes udseende. Undersøgelsen tager ca. 10 minutter.

Komplikationer

Der vil være en smule blødning fra sårene i livmoderhalsen de følgende 2-3 uger. Det vil som regel være sparsom blødning, men sjældent kan det bløde meget og så vil jeg gerne høre fra dig. Hvis det er udenfor klinikkens normale åbningstid, skal du tage kontakt til vagtlægen.

Svar – og hvad så?

Prøverne sendes til sygehusets patologi-afdeling, hvorfra jeg modtager svar i løbet af 1-4 uger. Derefter sendes svaret til dig via e-mail eller brev.

Hvis der er tegn på behandlingskrævende celleforandringer bliver du bedt om at ringe, for at bestille tid til kegleoperation. Hvis der kun er lette eller ingen forandringer, vil du blive tilbudt kontrol efter 6-12 måneder.

Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe til klinikken på tlf. 43 60 19 80.