Gynækolog Flemming Sørensen

Kegleoperation (Conisatio)

Du har ved undersøgelse af vævet fra livmoderhalsen fået konstateret celleforandringer i moderat til svær grad. Dette betyder at jeg vil anbefale, at du får foretaget en kegleoperation, hvor man fjerner de syge celler fra den yderste del af livmoderhalsen.

Indgrebet

Indgrebet foretages i lokalbedøvelse – og du er velkommen til at have en pårørende hos dig.

Indgrebet varer ca. 5-10 minutter. Du vil hele tiden kunne mærke at der bliver rørt ved dig, men det gør ikke ondt efter at lokalbedøvelsen er lagt.

Når bedøvelsen virker fjernes de nederste 1-2 cm af livmoderhalsen, hvor de forandrede celler er beliggende. Det fjernede væv sendes til undersøgelse på sygehusets patologi-afdeling. Der vil være svar på denne undersøgelse i løbet af 1-4 uger. Herefter modtager du svaret pr. e-mail eller pr. brev.

Efter indgrebet

Efter indgrebet skal du blive i klinikken i ½ time for at jeg kan observere, om der kommer efter-blødning. Hvis dette er tilfældet kan denne standses inden du forlader klinikken.

Du må ikke køre bil lige efter indgrebet! Jeg anbefaler derfor at du tager en ledsager med, som kan sørge for at følge dig hjem.

Det er normalt at der kommer menstruationslignende smerter efter ingrebet. Som regel aftager smerterne efter nogle timer. Man kan indtage smertestillende håndkøbsmedicin mod smerterne, f.eks. Panodil (Paracetamol) eller Kodimagnyl. Indtag ikke større doser end anført på indlægsseddelen, som følger med medicinen.

Der kan være en smule blødning og blodigt udflåd i de første uger efter indgrebet. Dette er aftagende i løbet af 2-3 uger. Det anbefales at du bruger bind og ikke tamponer i denne periode. Du skal desuden afstå fra samleje de første 2-3 uger, da dette kan provokere kraftig blødning.

Komplikationer

Indenfor de første uger kan der opstå kraftig blødning eller underlivsbetændelse. Hvis du har mistanke om komplikation, skal du ringe til klinikken på tlf. 43 60 19 80 i dagtiden.
Udenfor klinikkens åbningstid skal du kontakte vagtlægen, og fortælle at du har fået foretaget kegleoperation.

Sygemelding

Jeg anbefaler at du er sygemeldt en uge efter indgrebet, måske kun et par dage, hvis du har stillesiddende arbejde.

Fremtiden

Kegleoperation vil normalt ikke påvirke din evne til at blive gravid. Undersøgelser viser dog at enkelte vil få tendens til at føde for tidligt.

Du vil blive tilbudt kontroller efter indgrebet, hvor man sikrer sig at der ikke kommer nye celleforandringer. Disse vil foregå efter 6 og 12 måneder. Herefter afhænger yderligere kontrolbesøg af om der findes tegn på celleforandringer eller virus i prøverne.

Har du spørgsmål er du velkommen til at ringe til klinikken.