Om kondylomer
Kønsvorter er vorter der sidder på kønsdelene og smitter ved direkte kontakt mellem hud/slimhinder under samleje. Man bliver IKKE smittet via toiletsæder eller håndklæder.
Kønsvorter skyldes et virus som hedder ”Human Papilloma Virus”, eller HPV.
Der findes talrige typer af HPV og det vil hyppigst være type 6 eller 11, der giver kønsvorter. Ca. 17 % vil på et tidspunkt i livet få kønsvorter.
Som vorter andre steder på kroppen, f.eks. fodvorter, kan det være et tålmodighedsarbejde, at få vorterne til at forsvinde – og vorterne har en tendens til at komme igen efter en ellers vellykket behandling. Det behøver ikke at betyde, at man er blevet smittet igen, men kan være den ”gamle”
infektion, der er brudt ud på ny.
Diagnose
Diagnosen stilles ved at man går til læge, som kan genkende vorterne. Ind imellem kan man komme i tvivl om der er tale om vorter eller anden lidelse, der viser sig ved knopper på huden. Man kan da med forstørrelsesapparat se vorterne efter – og ind imellem er det nødvendigt at tage en prøve af vorterne og sende det til mikroskop for at få en diagnose.
Behandling
Den basale behandling foretages af patienten selv, ved at påsmøre cellegift på vorterne. Cellegiften kan hedde Condyline. Det foregår ved at man smører vorterne 2 gange dagligt i 3 dage efterfulgt af 4 dages pause. Behandlingen gentages efter aftale med lægen.
Hvis der er store vorter kan disse fjernes med brænding eller frysning – eller ved at de skæres/klippes af. Der vil i forbindelse med disse behandlinger, som foregår hos gynækologen, blive lagt lokalbedøvelse i huden/slimhinden, så det ikke gør ondt.
Hvis der er meget udbredte forandringer, kan det komme på tale, at behandlingen foregår med laser – og i så tilfælde foregår det på sygehus og i fuld bedøvelse.
Forebyggelse
Der er en vaccine på markedet som kan forebygge HPV-infektion. Vaccinen tilbydes ved 12-årsvaccinationen af piger.
Vaccinen virker desuden som forebyggelse af livmoderhals-kræft. Nye undersøgelser tyder desuden på at vaccinen beskytter mod kræft i svælget og i endetarmen.
Andet man skal tænke på
Er du gravid må du ikke få behandling med cellegifte, da dette vil kunne skade fosteret. Du skal derfor gøre lægen opmærksom på at du er gravid. Kondylomer i graviditeten kan vokse meget – men vil ofter svinde efter fødslen. Man vil ofte afstå fra at behandle kondylomer i graviditeten, men
tal med din læge og jordemoder, hvis du er i tvivl om du skal behandles.
Din partner skal gå til sin læge og blive kontrolleret. Man vil anbefale at I bruger kondom ved samleje så længe en af jer har synlige kondylomer.
Det er vigtigt at få foretaget celleprøver fra livmoderhalsen, da flere HPV-typer kan give celleforandringer, som kan udvikle sig til livmoderhals-kræft.