Gynækolog Flemming Sørensen

Provokeret abort (medicinsk)

Inden du bestemmer dig for en provokeret abort skal du vide, at du har ret til en støttesamtale enten ved din egen læge eller på sygehuset, hvor der er specialuddannede sygeplejersker der kan vejlede dig.

Hvis du bestemmer dig for en medicinsk abort, og kun er max. 8 uger henne i graviditeten, kan det foregå i speciallægepraksis, hvor hændelsesforløbet vil være som følger:

Dag 1

Jeg udspørger dig om din helbredstilstand og foretager almindelig undersøgelse af dig og dit helbred. Resultaterne indføres i en vandrejournal, som du skal have med dig indtil aborten er gennemført. Hvis det skulle blive nødvendigt at opsøge andre læger i behandlingsforløbet kan de se, hvad der er blevet gjort ved dig i forbindelse med aborten.
Du skal desuden skrive under på en blanket, hvor du anmoder om, at få foretaget abort (hvis du ikke allerede har gjort dette hos din egen læge).
Der foretages en ultralydsundersøgelse gennem skeden, hvor man kan fastslå hvor langt du er i graviditeten – og hvis alt er som det skal være, kan du få foretaget aborten.

Den medicinske abort foregår i to dele. Den første del består af en tablet med et antihormon (Mifegyne) som hæmmer et af graviditetshormonerne, så graviditeten går til grunde. Nogle kvinder vil begynde at bløde 1-2 dage efter indtagelse af tabletten. Man kan få kvalme af medicinen, og hvis
du kaster op de første timer efter indtagelse af medicinen, skal du kontakte klinikken, så du kan få en ny tablet.

Dag 3

Når Mifegyne-tabletten har virket i 2 døgn starter næste fase af aborten. Du får 2 tabletter Cytotec med hjem – og disse skal du skubbe så højt op i skeden som du kan nå. Dette bevirker at livmoderen begynder at trække sig sammen og blødningen begynder og tager til. De fleste vil abortere i løbet af 4-6 timer.
Nogle vil være begyndt at bløde inden de har taget pillerne i skeden – dette betyder at aborten er i gang – men du skal stadig tage pillerne i skeden. De er med til at sikre at alt vævet kommer ud af livmoderen.

For at mindske smerterne ved aborten skal du indtage 1 tablet Diclon 50 mg lige efter at du har lagt Cytotec-tabletterne op i skeden. Samtidigt tages 2 tabletter Pamol. Dette vil gøre at du har smertestillende stoffer i kroppen, når der kommer smerter. Smerterne må forventes at være værre end menstruationssmerter, derfor er det vigtigt at den smertestillende medicin tages så den virker når sammentrækningerne i livmoderen begynder.
Du skal tage 2 tabletter Pamol 3 gange yderligere i løbet af dagen.
Det er vigtigt at du ikke er alene når sammentrækningerne og blødningen starter.
Hvis der opstår problemer eller spørgsmål, er du velkommen til at ringe på tlf. 43 60 19 80.

Hvis du ikke har blødt efter det første døgn efter pillerne i skeden – vil jeg gerne høre fra dig.

Hvis blødningen bliver meget kraftig må du endelig ringe. Nogle gange kan det blive nødvendigt at indlægge på sygehus, og foretage udskrabning fra livmoderen for at stoppe blødningen.
Hvis blødningen bliver meget kraftig efter at klinikken er lukket, må du opsøge lægevagt for at få hjælp. Telefonnummer til vagtlæge står på vandrejournalen.

Dag 14

Du kommer til kontrol, hvor vi taler hele forløbet igennem.
Der foretages gynækologisk undersøgelse, hvor der igen foretages ultralydsscanning gennem skeden for at se at livmoderen har tømt sig helt.
Hvis livmoderen er tom, behøver du ikke komme til flere kontroller.
Nogle vil dog stadig have blødning og hvis der er brug for endnu en kontrol aftales dette.

Prævention

Du skal tænke over hvilken form for prævention du ønsker at bruge fremover. Hvis du skal tage p-piller skal du starte med 1. pille den dag hvor blødningen ved aborten starter. Hvis du ønsker spiral, kan den lægges op i forbindelse med 1. menstruation efter aborten. Husk at du så ikke er beskyttet mod graviditet indtil da. Jeg vil anbefale at du og din partner bruger kondom i den mellemliggende tid.